• De personeelstekorten in de zorg leiden in combinatie met de hoge inflatie tot flinke druk om de lonen te verhogen.
  • De loonstijgingen worden echter niet evenredig gecompenseerd door hogere prijzen van zorg in de ziekenhuizen, zegt de financieel directeur van het Haaglanden MC tegen CFO.nl.
  • Ziekenhuizen moeten dus gaan puzzelen hoe ze kostendekkend kunnen blijven werken.
  • Lees ook: Lonen in zorg kunnen omhoog, als werk met minder mensen kan worden gedaan, aldus analisten

De zorg in Nederland staat voor de grote uitdaging om de groeiende vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg te combineren met een zorgsysteem dat betaalbaar blijft. Eén van de problemen daarbij is de personeelskrapte in de zorg die in combinatie met de hoge inflatie opwaartse druk op de lonen geeft.

Financieel directeur Martijn Wiesenekker van het ziekenhuis Haaglanden MC stelt dat de nieuwe cao tussen vakbonden en ziekenhuizen impliceert dat begrotingen ruimer moeten worden opgesteld. Dat zei hij in een discussie tussen financieel directeuren uit de zorgsector op het platform CFO.nl.

“De meeste ziekenhuizen hebben een winstmarge van 1 of 2 procent – maar de afspraak met de bonden gaat daar ver bovenuit. En dan zie je – althans, dat is de situatie nu – dat de verzekeraars, ook vanuit hun verantwoordelijkheid, de deur dicht houden. Dat de overheid de deur dichthoudt. Jongens, succes ermee, los het maar op! In een markt zou je je prijs verhogen. Dat is in de zorg onmogelijk. Maar de prijscompensatie is te laag voor de cao, kosten stijgen en de marges zijn te dun”, geeft Wiesenekker aan.

LEES hier het volledige artikel over de toekomst van het zorgstelsel volgens CFO’s uit de zorgsector